پوکی استخوان و باور های غلط رایج درباره ی خوراکی ها و تاثیر آن ها بر این بیماری

1. شیر تنها منبع کلسیم است:

تصور می‌شود که برای دریافت کلسیم در پیشگیری و یا درمان پوکی استخوان، حتماً باید شیر مصرف کرد. در حالی که منابع دیگری مانند ماست، پنیر، سبزیجات برگ سبز (مانند اسفناج، کاهو ، کلم پیچ و …)، بادام، کنجد، سویا، عدس، انجیر خشک، جلبک دریایی و ماهی‌هایی مثل ساردین نیز سرشار از کلسیم هستند.

2. هرچه بیشتر کلسیم مصرف کنید، استخوان‌ها قوی‌تر می‌شوند:

مصرف بیش از حد کلسیم بدون دریافت کافی ویتامین D برای جذب آن، تأثیر مثبتی ندارد و حتی ممکن است به مشکلاتی مانند تشکیل سنگ کلیه ،رسوب کلسیم در بافت ها یا مفاصل، هیپرکلسمی و کاهش جذب دیگر مواد معدنی منجر شود. بهتر است جذب کلسیم از طریق مواد غذایی و به صورت طبیعی باشد جز در موارد تجویز پزشک و بیماری هایی مثل پوکی استخوان.

3. فقط کلسیم برای استخوان‌ها مهم است:

این باور نادرست است. برای سلامت استخوان‌ها، مواد مغذی دیگری مانند ویتامین D، منیزیم، فسفر، ویتامین K ، پروتئین و … نیز ضروری هستند. همچنین فعالیت بدنی و وزن متعادل در سلامت استخوان ها موثر است.

4. نوشیدن قهوه یا چای کلسیم را از بین می‌برد:

مصرف متعادل قهوه و چای تأثیر قابل توجهی بر کاهش کلسیم ندارد، اما مصرف زیاد می‌تواند جذب کلسیم را کمی کاهش دهد. رعایت اعتدال کافی است.بهتر است مصرف چای یا قهوه یک ساعت قبل یا بعد از وعده های غنی از کلسیم باشد تا تداخل کاهش پیدا کند. همچنین افزودن شیر به چای یا قهوه میتواند اثرات منفی را کاهش دهد.

5. استخوان‌ها با افزایش مصرف پروتئین قوی‌تر می‌شوند:

مصرف بیش از حد پروتئین، به‌ویژه از منابع حیوانی، ممکن است تعادل اسید و باز بدن را به هم بزند و به از دست رفتن کلسیم از استخوان‌ها منجر شود. باید در رژیم غذایی به نسبت مناسب بین کلسیم ، ویتامین D و پروتئین توجه کرد.

6. آب‌میوه‌های غنی‌شده با کلسیم به‌اندازه لبنیات مفیدند:

اگرچه این آب‌میوه‌ها حاوی کلسیم هستند، اما جذب کلسیم آن‌ها کمتر از لبنیات یا منابع طبیعی دیگر است. بهتر است بجای استفاده از مواد غذایی با قند های مصنوعی و نگهدارنده ها با جذب کلسیم کم از مواد طبیعی استفاده شود.

7. نوشابه‌های گازدار هیچ تأثیری بر سلامت استخوان ندارند:

برخی نوشابه‌ها، به‌ویژه آن‌هایی که حاوی اسید فسفریک هستند، ممکن است تعادل فسفر و کلسیم بدن را به هم بزنند و به ضعیف شدن استخوان‌ها کمک کنند. مصرف مکرر نوشابه های گازدار میتواند تراکم استخوان ها را کاهش داده و افزایش خطر شکستگی را به همراه داشته باشد.

8. سبزیجات همیشه برای استخوان‌ها مفیدند:

مصرف زیاد برخی سبزیجات مانند اسفناج، چغندر و ریواس که حاوی اگزالات هستند که می‌تواند مانع جذب کلسیم شود.بهتر است مصرف این سبزیجات به صورت متعادل و به صورت پخته باشد.

9. فقط افراد مسن باید به سلامت استخوان اهمیت دهند:

این باور اشتباه است. سلامت استخوان از کودکی شکل می‌گیرد، و مصرف کافی مواد مغذی در دوران رشد برای پیشگیری از مشکلاتی مانند پوکی استخوان در آینده ضروری است.

10. مکمل‌های کلسیم جایگزین کاملی برای رژیم غذایی هستند:

مصرف مکمل‌های کلسیم بدون توصیه پزشک ممکن است تعادل مواد معدنی را به هم بزند. بهترین راه دریافت کلسیم از طریق رژیم غذایی متعادل است. داشتن رژیم غذایی متعادل، فعالیت بدنی منظم، و دریافت کافی ویتامین D (از نور خورشید یا منابع غذایی) برای تقویت استخوان ها ضروری است.

11.مصرف پای مرغ یا عصاره ی استخوان قلم گاو کلسیم را افزایش میدهد:

این باور غلط است. کلسیم موجود در این ماده های غذایی در بافت استخوانی آن ها وجود دارد که غیر قابل مصرف است . عصاره ی جوشانده شده ی این مواد بیشتر شامل کلاژن و پروتئین است که میتواند به سلامت عمومی پوست و مفاصل کمک کند.

12.تن ماهی منبع کلسیم:

تن ماهی که بدون استخوان فرآوری شده باشد، حاوی مقادیر کم کلسیم است. برای مصرف تن ماهی جهت جذب بالاتر کلسیم باید از ماهی های کنسروی با استخوان مانند ساردین استفاده شود که در آنها استخوان های ماهی نرم شده و قابل خوردن هستند.

مرکز تراکم استخوان کرج

ما در مرکز تراکم استخوان کرج به طور تخصصی به سنجش تراکم استخوان میپردازیم پس از مراجعه به پزشک متخصص و تجویز برای تراکم استخوان میتوانید با مراجعه به بخش نوبت گیری اینترنتی پس از دریافت نوبت جهت انجام تست به مرکز تراکم استخوان هفت تیر کرج مراجعه نمایید.

لینک کوتاه : https://kbmd.ir/?p=5536

این مطلب را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *